På universitet och högskola kan du läsa många olika program som leder olika vägar. Du kanske är intresserad av att bli läkare eller psykolog? Eller är du mer intresserad av att bli ingenjör eller arkitekt? Alla dessa möjligheter och många fler hittar du på universitet och högskolor. Om du undrar över skillnaden på universitet och högskola kan du gå in på studera.nu för att läsa om detta.
För att få en utbildning som leder mot ett speciellt yrke så är det enklast att välja ett program för utbildningen. Ett program innebär att universitetet eller högskolan har plockat ihop ett paket med kurser som passar för att du ska få de kunskaper du behöver för din utbildning. Då behöver du inte själv fundera över vad du behöver läsa. Dessutom gör du bara en enda ansökan till programmets start och är sedan automatiskt antagen till alla kurser som ingår.
När du vet vilket program du vill gå finns det många universitet och högskolor att välja mellan. Det är då viktigt att du tänker på att utbildningen kan variera och att kurserna kan variera på de olika universiteten och högskolorna. Varje utbildningssäte har rätt att bedriva utbildningen på sitt sätt och med sina egna inriktningar och kurser. En läkarutbildning i Linköping till exempel ser inte likadan ut som en läkarutbildning i Göteborg, även om du blir en lika kompetent läkare på båda ställena. Det kan vara skillnad i hur utbildningen är upplagd rent pedagogiskt men också i vilken ordning du läser dina kurser. Av den anledningen kan det vara svårt att byta från en utbildningsort till en annan om du av någon anledning skulle vilja det varför det är viktigt att du tänker till från början när du ansöker.
Vet du inte riktigt vad du vill bli kan enstaka kurser vara ett bra alternativ. Då väljer du själv vilka kurser du vill läsa och kan plocka ihop kurs efter kurs allteftersom. Detta kan vara en god idé eftersom du får nya kunskaper och insikter medan du läser och du kan bli intresserad av områden som du överhuvudtaget inte visste fanns tidigare. När du har läst ett antal kurser och kanske har en liten aning om vart du vill komma kan du kontakta studievägledaren på ditt universitet eller din högskola så hjälper han eller hon dig att planera så att du kan läsa till en examen i ditt ämne. Det finns olika typer av examen utifrån hur mycket fördjupning du läser i ämnet. Du kan få en högskoleexamen, kandidatexamen, magisterexamen eller en master. Vem vet, kanske fastnar du så mycket i ämnet att du sedan går vidare och börjar forska. Det finns alla möjligheter!
För att vara behörig att läsa på universitet och högskola behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. På vissa program krävs också att du har andra förkunskaper, det vill säga har minst godkänt betyg i speciella kurser från gymnasiet. Det kan vara kurser i matematik, naturkunskap eller andra ämnen.