Kom in på drömutbilningen med hjälp av högskoleprovet

Saknar du betygen som krävs för att komma in på drömutbildningen? Då kan högskoleprovet vara en lösning. Oavsett om du drömmer om att utbilda dig till läkare, advokat, sjuksköterska eller arkitekt så finns det fler vägar att gå än att ansöka med gymnasiebetygen. Många lyckas komma in på prestigefulla utbildningar tack vare högskoleprovet. Här kan du läsa mer om hur du kan komma in på just den utbildning du drömmer om med hjälp av högskoleprovet 2022.

Varför ska man skriva högskoleprovet?

Den främsta anledningen till att skriva högskoleprovet är att det ökar chansen att komma in på drömutbildningen. För en relativt låg summa kan du få möjlighet att komma in på den utbildning som du vill. Du kan skriva provet så många gånger du vill eftersom det är det bästa resultatet som räknas. Många skriver högskoleprovet flera gånger för att förbättra sitt resultat. Det går att träna på de olika delarna och såldes öka chanserna för ett bra resultat. Med Högskoleprovguiden kan du få hjälp att lyckas med högskoleprovet 2022 tack vare deras VIP-utbildning där du kan förbereda dig inför provets alla delprov.

De allra flesta utbildningar på svenska högskolor och universitet antar studenter på såväl gymnasiebetyg som högskoleprovresultat. Om du inte har betygen från gymnasiet kan högskoleprovet ge dig en ny chans. Cirka en tredjedel av alla antagna till högskolan kommer in tack vare resultatet på högskoleprovet. Ett bra resultat på provet kan ge en plats på läkarprogrammet, juristprogrammet och andra utbildningar med många ansökande. Resultatet är giltigt i åtta år.

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett test som mäter kunskaper och färdigheter för att klara av studier på högskola och universitet. Provet är indelat i åtta olika delprov som testar grundeskole- och gymnasiekunskaper inom olika områden. Totalt består högskoleprovet av 160 uppgifter varav 80 är kvantitativa och 80 är verbala. De kvantitativa frågorna utgörs av matematiska och logiska uppgifter. De verbala frågorna utgörs av texter, läsförståelse och ordkunskap. Du kan testa din ordkunskap genom ett ordquiz med ord från tidigare prov. Om du tycker att de är svåra bör du se till att studera ordentligt innan du skriver högskoleprovet.

Provet anordnas vanligen två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Högskoleprovet genomförs på 120 orter. Högskoleprovet kan även skrivas på vissa svenska skolor i världen. Högskoleprovet hösten 2022 genomförs den 23 oktober. Det kostar 450 kronor att skriva högskoleprovet 2022.

Vem kan skriva högskoleprovet?

Alla kan anmäla sig till högskoleprovet och skriva det. Det finns ingen åldersgräns och du behöver inte heller vara svensk medborgare. Det krävs dock goda kunskaper i svenska för att kunna genomföra provet.

Lycka till!

Relaterade inlägg