Så här funkar det på en folkhögskola

Folkhögskola är en slags eftergymnasial utbildning där du inte måste ha en färdig gymnasieexamen för att bli antagen. Du måste bara, med vissa undantag, ha fyllt 18 år. Någon övre åldersgräns finns inte så det kan också vara något för dig som är pensionär. Det finns många olika utbildningar på de 154 folkhögskolorna som finns i Sveriges avlånga land. Varje folkhögskola har sin inriktning och sina specialiteter. Det kan vara konstnärliga inriktningar mot musik eller bild och form men det kan också vara kvinnoprofil eller internationell profil. Alla folkhögskolor finns samlade på folkhogskola.nu och här hittar du också alla utbildningar. Gemensamt för alla folkhögskolor är att du där kan läsa in den så kallade grundläggande kompetensen för högre studier. Det innebär att du läser in det som motsvarar en gymnasieexamen och sedan kan du läsa vidare på universitet eller högskola.

Själva utbildningen på en folkhögskola är annorlunda. Den bygger mycket på att du själv är med och påverkar utbildningen samtidigt som diskussioner och att lära av andra kursdeltagare är en viktig del. Några betyg får du inte utan enbart intyg att du har deltagit i kursen. Om du vill och behöver kan du även få ett studieomdöme. Med ett sådant är du också behörig att söka in på universitet och högskola.

På de flesta folkhögskolor kan du bo på skolan. Det är en del av studentlivet och man umgås och studerar tillsammans hela veckan. Om man vill bo på internatet så ingår också mat under veckan, alltifrån frukost och förmiddagskaffe till lunch och middag. Oftast är maten lagad på plats och mycket smakrik så passa på och njut!

Relaterade inlägg