Det finns väldigt många fördelar med att studera på distans. Du har ett större val av utbildningar eftersom du inte är låst till en ort. Men det kräver också att du har en hel del disciplin. Du måste själv lägga upp dina dagar och hitta en studieteknik som fungerar. Även om du har tillgång till lärarna och hjälp via nätet är det inte riktigt samma sak som att vara i ett klassrum – på gott och ont. Här får du lite tips för hur du lyckas med dina distansstudier.

Gör din egna studieplats

Visst är det skönt att sitta i soffan och plugga men om du vill få studiero är det bäst att fixa en avsedd plats. Bor du lite större kan du alltid göra om ett rum till kontor/studierum. Om du inte har det utrymmet kan du inreda ett litet hörn i en del av bostaden. Du kan kolla in www.officedepot.se för att hitta allt du behöver till ditt lilla kontor. Här hittar du allt från kontorsstolar till papper och pennor. Gör även en inköpslista på allt du behöver i lugn och ro så du är redo när första dagen kommer.

Planera dina dagar

Ibland kan det kännas som man har all tid i världen när man pluggar på distans. Då är det lätt att man skjuter saker framför sig och inte riktigt kommer igång. Därför är det bra att göra upp ett schema varje dag. Avsätt tid för plugg varje dag, så vet du att du kommer få saker gjorda. På www.officedepot.se finns det flera olika slags planerare där du enkelt kan göra upp ett schema. Det kommer underlätta under hela din studietid.

Delta i studiecirklar

Även om du pluggar på distans brukar det finnas möjligheter att träffa andra och delta i studiecirklar. Det kan vara roligt att gå på några sådana. Då får du även chansen att diskutera ämnen med andra och höra lite nya infallsvinklar. Det är inget som säger att du alltid måste studera själv bara för att du studerar på distans. Håll utkik efter trevliga träffar och events i din närhet. Om du till exempel studerar en distanskurs på en folkhögskola kan du se om de har några spännande saker på gång.

Se till att komma ut regelbundet

När man studerar hemma och på distans finns det risk att man blir lite isolerad. Därför är det viktigt att också ta pauser och komma ut. Avsätt även tid för dina hobbys. Se till att träffa vänner eller bekanta. Då hämtar du också ny energi vilket är väldigt viktigt för att orka. Om ni är flera som går samma kurs kan ni även skaffa en gruppchatt eller liknande. Då har ni även chansen att lära känna varandra lite bättre. Du kan även bjuda hem dina studiekamrater på en fika. Hos www.officedepot.se kan du beställa hem kaffe och socker i storpack vilket passar perfekt.

Ha rutiner

De flesta människor mår bäst med rutiner och att hålla fasta tider. Försök att hålla ungefär samma tider varje dag. Om du kommer i obalans finns det risk att du känner dig lite extra trött. Då blir det också svårare att hålla fokus. Undvik det genom att ha fasta rutiner.

Relaterade inlägg